Direct van de teler of niet?

Komt onze koffie direct van de teler of niet? Er zit hier wat meer achter dan je denkt..

Maak kennis met Edith Meza en zijn vrouw, twee van onze Peruaanse koffietelers. Deze worden regelmatig bezocht door een van de eigenaren van de koffiebranderij waar RAVOTT koffie gebrand wordt. Zo wisselen onze brander en koffieteler ideeën en plannen uit en kunnen ze zien waar en hoe de koffie verbouwt wordt. Hoe zorgen we ervoor dat de telers waar RAVOTT koffie vandaan komt een eerlijke prijs krijgen voor hun koffie? Eigenlijk is dit proces onder te verdelen in 3 stappen:

 

Stap 1: Coöperaties

De koffie van RAVOTT wordt voornamelijk ingekocht via lokale coöperaties. Dit om zeker te zijn dat een koffieteler goed betaald krijgt en de koffie een goed en veilig transport naar Nederland (denk aan zeecontainers, verzekeringen, douane regelingen, opslag e.d.). Het overgrote deel van alle koffietelers die internationaal hun koffie verkopen zijn aangesloten bij zo’n coöperatie. Bij sommigen van deze zijn enkele telers aangesloten en bij anderen soms honderden of duizenden. De telers krijgen naast een eerlijke prijs ook de zekerheid dat zij hun gehele oogst gaan verkopen. Bovendien bieden veel coöperaties de mogelijkheid om je als teler beter te laten scholen (over landbouw bijvoorbeeld). Dit zorgt weer voor betere kwaliteit van hun product en dus nóg betere prijzen. Misschien dus zelfs wel beter dan koffie direct van de teler zelf te kopen.

 

Stap 2: inkopers van ongebrande koffie

De coöperaties verkopen de koffie’s aan ‘groene koffie’ inkopers over de hele wereld. Onder die inkopers zijn er ook weer verschillen in kwaliteit. De één koopt uitsluitend topkwaliteit, de ander een mix en weer een ander koopt oude, niet verkochte en dus goedkope koffie. Voor alle koffie is er een markt. Zowel voor de koffie van hoge en koffie van mindere kwaliteit. 

 
Stap 3: branderij

Die inkoopbedrijven verkopen het aan koffiebranderijen. Ook zorgen zij, of samen met de coöperatie, voor een veilig en goed transport zodat je topkwaliteit koffiebonen niet naast de knoflook of de uien komen te liggen. Soms zorgen ze ook voor een voorfinanciering of opslag van wat de branderij gekocht heeft. 

Koffie direct van de teler wil dus eigenlijk zeggen ‘zo direct mogelijk’ van de teler. Het zijn 3 stappen.. 3 stappen teveel misschien? Maar wat als deze er niet zouden zijn? Dan heeft 99% van de koffiebranderijen een flink probleem met het inkopen van koffie ondanks dat er ‘directe handel’ wordt vermeld. Het inkopen via deze 3 stappen is dus juist zorgen voor een goede en stabiele basis voor de koffieteler en dat is natuurlijk nét zo belangrijk als de kwaliteit van de koffie!

 

Prijzen en kwaliteit

Echter zijn er wel soms twijfels of de prijs, welke wordt vastgelegd op de New York Stock Exchange   wel hoog genoeg is om alle kosten te dekken die je als koffieteler moet maken.  In sommige gevallen is dit helaas ook niet of bijna niet zo. Dit geld echter voornamelijk voor de lage kwaliteit bulk koffies. Voor de allerhoogste kwaliteit koffie wordt wél goed betaald. Dit komt omdat hier vaak minder van is (dus exclusiever) en de vraag relatief gezien groter is dan naar bulk koffies. 

 

RAVOTT vertelt een helder en eerlijk verhaal. Niet alleen voor de teler, maar ook voor de koffiedrinker. 

Lees ook hoe wij onze blends samenstellen en hoe belangrijk VERSE koffie is