Oprichter en barista

Ruben Stelma

Het verhaal van RAVOTT begint bij Ruben Stelma, oprichter van RAVOTT. Ruben aan het woord: “twaalf jaar geleden begon ik in de bediening te werken bij een lokale lunchroom. Een grote driegroeps espressomachine staarde mij vanaf dag één aan, maar eraan zitten durfde én mocht ik niet. Totdat Donar Teunissen, een legende in de koffiewereld, mij mijn eerste barista-training gaf. Hij was als één van de eerste Nederlands baristakampioen.

Het zaadje werd geplant en ik nam mijn eerste serieuze stap in de koffiewereld door mijn brommer te verkopen en er een grote professionele espressomachine voor terug te kopen. Daarmee kon ik mij voorbereiden op nationale baristawedstrijden. Eenmaal geraakt door het geweldige koffievirus was er geen ontsnappen meer aan, de wereld van koffie had mij volledig in haar greep. Al snel werkte ik voor verschillende koffiebedrijven, groot en klein. Ik heb het koffievak mogen leren bij kleine lokale koffiebranders/horecabedrijven en een aantal grote internationale merken.

Voor deze laatste mocht ik meerdere keren naar Italië reizen. Tijdens deze reizen bezocht ik de branderijen van onder andere Lavazza en illy en heb ik deelgenomen aan diverse koffie-gerelateerde trainingen.”

Ruben Stelma als

barista op televisie

“Bij één van die bedrijven (illy) kreeg ik de unieke kans om mijn baristavaardigheden te delen op televisie. Als RTL Koffietijd barista stond ik twee seizoenen in de studiokeuken afwisselend samen met presentatrices Pernille La Lau, Quinty Trustfull, Loretta Schrijver en de tv-chef met een groot gevoel voor humor en smaak: Caspar Bürgi.

Ik bedacht meer dan zeventig koffierecepten en presenteerde ze elke vrijdagochtend op televisie.

Na mijn periode bij illy en toen mijn eigen merk RAVOTT net uit de startblokken was, nodigde de redactie van Koffietijd mij uit om speciaal voor Jamie Oliver in de studio langs te komen met mijn mobiele koffiebar. Hij was erg enthousiast over RAVOTT koffie en noemde het in zijn instagram story zelfs: BEST coffee in the studio EVER! Een hele eer om van de ‘The naked chief’ himself een dergelijk compliment te mogen ontvangen.”

De stap

naar ravott

Na Koffietijd voelde het voor mij als een logische stap om een eigen bedrijf te starten. Ik had immers wat bekendheid gekregen, en het kriebelde al jaren. In de periode die ik werkzaam was bij koffiebedrijven heb ik een sterke voorkeur ontwikkeld voor het overbrengen van vakkennis en kunde. Kennis over koffiebereidingen, maar ook over wat nu eigenlijk een goede kwaliteit koffie is. Daar is nog veel discussie over, waardoor er helaas nog veel slechte koffie wordt gedronken.

Ik begon met het geven van workshops aan huis en barista-trainingen in de horeca. Daarnaast startte ik met mijn mobiele koffiebar. Beurzen, bedrijfsfeesten, winkelopeningen, verjaardagen etc. ging ik af en vertelde bij haast elk kopje koffie een verhaaltje of een weetje over koffie. Ik bracht waar het kon, altijd koffiekennis over. 

Inmiddels zijn we een veel én graag geziene gast bij evenementen voor grote en kleine bedrijven. En natuurlijk ben ik daar enorm trots op.

Ons motto: RAVOTT, “make every day a good day” staat altijd centraal!