RAVOTT: verse oogst, vers gebrand

 

Vers gebrand

Koffie wordt doorgaans gebrand op een temperatuur tussen de 200 en 250 graden. Hoe langer je brand, hoe donkerder de branding wordt en uiteindelijke smaak ‘harder’, bitterder en intenser. Te donker resulteert in smaken als verbrand, assig en bitter. Te licht in zuur, grassig en onbalans. De truc is dus om het beste punt te vinden waarin alle smaken perfect in balans zijn. Dit is voor elke koffie anders. 

Verse koffie is ‘vers’ tot een week of 6 na branddatum. Daarna zijn de meeste aroma’s vervlogen en heb je een muffig bakkie. De crema van een koffie (dat mooie schuimlaagje) wordt ook steeds dunner en minder smaakvol naarmate de tijd verstrijkt. 

RAVOTT vermeld altijd de branddatum op de koffiezak. Zo weet je precies hoe vers je koffie is. Pas op! Soms is de koffie zó vers, dat je het beter een paar dagen in dichte verpakking kunt laten staan. Tot ongeveer een week na de branddatum is de koffie ‘te vers’ en zijn de smaken nog niet in balans. Hij wordt dus in de eerste paar dagen steeds lekkerder! 

 

Verse oogst

Dan is er nog de oogst. Een oogst ongebrande koffie, mits in een goede omgeving opgeslagen, is ongeveer een jaar goed houdbaar. Het zal niet bederven, maar de kwaliteit neemt na een jaar heel snel af. De koffie krijgt houtige, bittere smaken en een koffiebranderij die zich op topkwaliteit richt wil dit niet meer in zijn brander hebben, en zéker niet aan zijn klanten verkopen.  

Toch zijn er tientallen koffiebranderijen die gebruik maken van oude oogsten, restpartijen e.d. Deze koffies worden natuurlijk spotgoedkoop en zijn toch te verkopen onder dezelfde naam (land, regio, boer) als de verse variant, een jaar geleden. Doordat een groot deel van de koffiedrinkers zich niet bewust is van kwaliteit is en wat grofweg rommel, hebben deze bedrijven een groot publiek en met een mooie marge op hun koffie verdienen zij een leuke boterham. Handel, dat wel. Maar helaas wordt er ook nog bij vermeld dat de bonen ‘zorgvuldig geselecteerd’ zijn en ze alleen gebruik maken van de ‘allerbeste bonen’ die er te vinden zijn. 

RAVOTT maakt wél gebruik van enkel verse oogsten. Geen oogst blijft bij onze brander langer liggen dan dat de kwaliteit toelaat. Dit wordt constant gecontroleerd middels (blinde) proeverijen en puntenbeoordelingen.